Site pictogram Chiro Tom & Sam

Bivak (kamp)

Een Chirobivak

Zoals het tijdens de week afwachten is tot zondag, Chirodag, kunnen we hele jaar uitkijken naar dat ene hoogtepunt: het Bivak. We trekken ons met z’n allen 10 dagen lang terug in de rust van de natuur, ravotten er 10 dagen lang en tegen het vallen we allemaal in slaap op de bus terug naar huis. Je beleeft er vanalles: toffe activiteiten, kampen bouwen, avontuurlijke tochten in de natuur,… We doen alles samen: eten, wassen, slapen… Dit allemaal onder begeleiding van de leiding.

We zorgen altijd voor een mooie locatie, het ene jaar de heide in Limburg en het andere jaar de bossen van de Ardennen, of in de heuvels van de Westhoek. Altijd zoeken we er een terrein dat ideaal is voor jeugdbewegingen, dicht bij de bossen en indien mogelijk zelfs een riviertje. Het slapen gebeurt in tenten, in en grote hangar of in slaapzalen. De tenten worden op voorhand door de leiding en de oudste afdelingen opgezet op voorwacht. Het uur van slapengaan varieert van afdeling tot afdeling. Voor het slapengaan is er nog even tijd voor een verhaaltje of om samen even lachen met de grappige momenten van de dag. ’s Morgens worden we gewekt door een trompet, ontbijten we en zijn we weer klaar voor een hele dag plezier.

Natuurlijk moeten we onze honger stillen en daarvoor hebben we onze kookploeg klaarstaan. Zij zorgen ervoor dat er elke keer opnieuw een gezonde maar vooral lekkere maaltijd op ons bord verschijnt. Ook is er bij de kookploeg altijd iemand aanwezig die onze goed uitgeruste EHBO-post voor zijn rekening neemt. Zo is uw zoon of dochter altijd in veilige handen mocht er iets gebeuren.

De voorwacht is er enkel voor leiding, die misschien hulp krijgen van de Aspiranten of ouders die in een paar dagen het kampterrein trachten in orde te krijgen. De jongste groep, de Speelclubbers, blijft maar 7 dagen. Voor het kamp brengen we ook altijd een kampboekje uit waar we alle informatie omtrent het kamp nog eens samenvatten, wat moet je meehebben , wat is ons adres (zodat mama en papa of je lief jou een kaartje kan sturen) en andere nuttige informatie voor het thuisfront.

Meer info is te vinden in het kampboekje onder de pagina ‘brieven’.

Buitenlands Kamp

Om de drie jaar gaan de oudste afdelingen, Keti’s, Aspiranten en leiding, op buitenlands kamp of zoals wij zeggen ‘op groot kamp’. De jongste afdelingen, van Speelclub tot Tito, gaan dan van 1 tot 11 juli op ‘klein kamp’ in België, maar de oudste afdelingen gaan nadien op kamp naar het buitenland. Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Ierland, Oostenrijk, … het zijn maar een paar bestemmingen van een grote lijst van Europese landen. Voor de oudere afdelingen is dit natuurlijk een unieke ervaringen, om samen met een groep vrienden 11 dagen in een schitterende omgeving Chiro te beleven. Op zo’n groot kamp kan je natuurlijk eens andere activiteiten doen dan op een normaal kamp. Kanovaren, rotsklimmen, speleologie, … Allemaal onder begeleiding van ervaren monitoren. De hele reis wordt georganiseerd door Jeka, een organisatie die gespecialiseerd is in reizen voor jeugdverenigingen.

Mobiele versie afsluiten